Araucana

Mina nykläckta Engelska Araucanor.

En ras som härstammar från Chile och har som specialitet att den lägger turkosa ägg.

Ytterligare en speciell egenskap är att den saknar stjärt och har kvastar (fjädrar som växer rakt ut från huvudets båda sidor).

Det finns en Engelsk framkorsad Araucana som har stjärtfjädrar och lägger turkosa ägg.

 

Om man avlar på Araucanan så ska man inte avla på en kvastad tupp och en kvastad höna, kycklingarna dör på den 18:e dagen i ägget.

 

De är bra värpare, även vintertid, äggvikten är 65g.

 

Tuppen kan bli 2-2,5 kg

Hönan ca 2kg

Lohmann brun och Lohmann vit

Detta är bild på mina Lohmann när de kom till oss. 15 veckor gamla.

Lohmann,  är en värphybrid , ingen riktig ras, är framavlad för att värpa ägg .Den värper cirka 340 ägg per år. Äggen är bruna och väger cirka 70 gram. "Lohmann" är ett varumärke som ägs av företaget Lohmann Tierzucht i Tyskland.  Till skillnad mot vita Lohmann-höns är den bruna Lohmann cirka 180-200 gram tyngre och väger 1,9 - 2,1 kg vid 60 veckors ålder. 

Lohmann är en relativt lugn hybrid, fjäderdräkten är brun med inslag av vit.

Sussex

Mina stora Sussex, färg ljus colombia. Här 16 veckor.

Sussex är en tung hönsrad som framavlats i grevskapet Sussex i Storbritanien. Det är en kombinationsras, det vill säga att den är framavlad för att ge både rikligt med kött och ha goda värpegenskaper. Den är även en vanlig utställningsras. Hönorna är ruvvilliga och de tar väl hand om kycklingarna. Sussexen är tålig och har lugnt temperament. 

Hönorna börjar värpa när de är mellan 5-6 månader. De är tåliga och värper bra även när temperaturen går ner mot noll i hönshuset.

En höna väger 2,5-3 kg och en tupp väger 3-4 kg. Äggen från en stor höna har gulaktig till brun skalfärg och väger ungefär 55 gram. Rasen är snabbvuxen och kycklingarna blir fullt befjädrade tidigt.

  • Engelska Araucanor, Lavendelfärgade

    På denna bild mina ungdomar 14 veckor gamla