• Hackordning

  Höns rangordnar sig i flocken. Har flocken rangordnat sig brukar det vara lugnt.

  Äldre djur står oftast över ungdjur.

  Tuppar dominerar vanligtvis över hönorna.

  En rangordning kan ändras, t.ex en höna med kycklingar blir mer försvarsvillig och stiger då ofta i rang inom flocken.

 • Hackning & Kannibalism

  Ibland kan näbbmarkering övergå i hackning och kannibalism. Detta beror oftast på stress. Kan vara för skarpt ljus, för mycket ljus, för litet utrymme.

  När jag fick hem mina hönor (Jag fick hem 15 hönor och en tupp, alla var 15 veckor) var det 1 höna som blev hackad på och fick blodigt sår, vid stjärtfjädrarna. Flyttade genast in henne i en egen bur i hönshuset så att såret skulle läka och hon fick vara ifred.

  Letade mycket information angående hackning och det jag testade var att inte använda belysningen i hönshuset, hängde in en liten lampa (godkänd för utomhusmiljö) med svagare lampa.
  Fick tag på en äldre tupp och tog in honom i flocken, släppte samtidigt in hönan som blivit hackad i flocken och det har inte varit några problem sedan dess.

  Nu kan det ju vara att de var stressade av transporten och allt det nya när de kom men jag tror att det var bra för flocken att få en mognare tupp.

  Har också läst att man kan använda olika preparat att smörja in de skadade kroppsdelarna med.

  I Ronny Olssons bok, HÖNS ANKOR och GÄSS, står även att man kan utfodra med blodmat eller inälvsmat, t.ex hundmat på burk som innehåller lever. Det gäller att ge de blodtörstiga näbbet fullt !
  Om någon enstaka individ hackar ihjäl kycklingar, sina egna eller andras så är det onormalt, då måste man ta bort den hönan.